Manuele Lymfdrainage

Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe, weefselvloeistof, doorheen stroomt. Het lymfestelsel is vergelijkbaar met het stelsel voor de bloedsomloop. Het lymfestelsel is naast het bloedvaten stelsel een apart netwerk van lymfevaten, -knopen en -klieren. Het lymfevaten stelsel is in tegenstelling tot de bloedsomloop alleen een afvoerend systeem. Als gevolg van een operatie, waarbij lymfevaten weggehaald of beschadigd zijn, kan oedeem ontstaan. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam.

Manuele lymfdrainage is een specifieke massagetechniek die toegepast wordt om het lymfesysteem te stimuleren. Hierdoor kan meer opgehoopt vocht afgevoerd worden en zal een aanwezig oedeem (zwelling) afnemen. Tevens zal er doorgaans een pijnvermindering, functieverbetering en spanningsafname optreden en zal de kans op een infectie afnemen. Manuele lymfedrainage is gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel.

Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.

De lymfedrainage kan ondersteund worden met een lymftaping.