Bekkentherapie

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van hun bekken. Hierdoor kunnen tijdens de zwangerschap en na de bevalling klachten ontstaan in de lage rug, rondom het bekken, in het stuitje, in de schaamstreek, liezen en in de benen. De intensiteit en locatie is variabel en kan per zwangerschap verschillend zijn. Vaak verdwijnen de klachten na de bevalling, maar soms blijven ze langdurig bestaan. Dit kan variëren van pijn voor en tijdens de menstruatie tot continue pijn.

Dagelijkse activiteiten die moeilijk kunnen zijn: staan, zitten, lopen opstaan uit een stoel, traplopen, bukken, fietsen, in- en uit de auto stappen, omdraaien in bed. Soms is de pijn zo storend dat fysiotherapeutische hulp geïndiceerd is.

Een paar behandelingen is meestal voldoende om de pijn sterk te reduceren en de dagelijkse activiteiten weer op een acceptabele manier uit te kunnen voeren.


De behandeling bestaat meestal uit ontspanningsoefeningen van de spieren rondom het bekken, leefregels en adviezen voor het dagelijks bewegen en oefentherapie gericht op het verbeteren van het bewegen en het versterken van de spieren rondom het bekken en de lage rug.